Tytuły szlacheckie i korony

Miejsce do dyskusji na tematy związane ze Skarlandem oraz z wydarzeniami w innych mikronacjach.
Awatar użytkownika
José Guillermo Potocki Stempel

Odznaczenia

Tytuły szlacheckie i korony

Post autor: José Guillermo Potocki »

Ostatnio przeglądałem mikropedię i natrafiłem na stronę z tytułami i koronami Skarlandu. Były już nieco starsze i różniły się mocno (różni autorzy, okres narysowania). Przypomniałem sobie, że kiedyś znalazłem stronę na Wikipedii z koronami i tytułami różnych krajów (europejskich jak i z innych części świata), tak więc od razu ją odnalazłem i takie oto efekty. Sądzę, że tytuły i korony mogłyby obowiązywać na terenie wszystkich krajów koronnych (można dla każdego kraju inny styl, ale wydaje mi się, że nie ma, po co) Gdyby ktoś chciał zobaczyć stronę: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0 ... 0%BD%D0%B0 .
Król Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Królowa Obrazek
Dziedzic tronu/Arcyksiąże Obrazek Obrazek
Grand Obrazek Obrazek Obrazek
Diuk Obrazek
Hrabia Obrazek
Wicehrabia Obrazek
Baron Obrazek
Senor/Don Obrazek
Hidalgo Obrazek
Kawaler Obrazek Obrazek
/-/ Józef Wilhelm Potocki h. Pilawa
Były Przewodniczący Generalitatu Królestwa Skarlandu
Były Gubernator Korony Królestwa Francji
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynacie Leocji i Pustkowiach Winków

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Odznaczenia

Re: Tytuły szlacheckie i korony

Ze swojej strony pragnę dodać, iż w miarę możliwości razem z bratem pracujemy nad dodaniem koron nad zdjęcie/awatar. Jak można zauważyć w opisie pod zdjęciem/awatarem już znalazł się tytuł (jeszcze kilka zmian stylistycznych i będzie dobrze). Jest to mała zmiana, jednak małymi kroczkami, powolutku do przodu i w końcu osiągniemy cel.
Ambasador Rzeczypospolitej Obojga Narodów w Palatynacie Leocji i Pustkowiach Winków

Obrazek Obrazek Obrazek
Miguel de Catalan Stempel

Odznaczenia

Post autor: Miguel de Catalan »

Popieram pomysł. Kiedyś już mówiłem o pomyśle zrobienia, wprowadzenia takich koron nad profilowym. Jak w Rotrii.
jak mogą Panowie i Panie zauważyć dodałem opcję tytuły pod profilowym. Niedługo wraz z Szefem Rządu Józefem Wilhelmem napiszemy ustawę o tytułach szlacheckich.
Awatar użytkownika
Ludwik Potocki Catalan

Odznaczenia

Post autor: Ludwik Potocki Catalan »

Ciekawy pomysł. Popieram.
Ludwik Potocki Catalan
Awatar użytkownika

Odznaczenia

Przedstawiam moją koncepcję co do tytułów i koron. W przypadku Króla jest możliwość wyboru między koronami. Z tego co patrzyłem to chyba druga korona od lewej strony (tyle że z czerwonym jabłkiem na szczycie) jest koroną Agurii, ale nie jestem pewien. Jeśli nikt nie ma nic do dodania, to przedstawię niedługo projekt ustawy o tytułach szlacheckich.
Król Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Jego Królewska Mość Norbert I de Catalan, z łaski Boga Król Skarlandu, Estelli Wschodniej, Francji, Agurii, País de Valencià, Móstoles, Galica y León
Królowa Obrazek Jej Królewska Mość .........., z łaski Boga Królowa Skarlandu, Estelli Wschodniej, Francji, Agurii, País de Valencià, Móstoles, Galica y León
Następca i Dziedzic tronu/Arcyksiążęta Obrazek
Następca Tronu, Arcyksiążę Móstoles
Obrazek
Dziedzic Tronu, Arcyksiążę Galica y León

Grand Obrazek
Grand Móstoles
Obrazek
Grand Galica y León
Obrazek
Grand País de Valencià

Diuk Obrazek
Duque/Duquesa

Hrabia/Hrabina Obrazek
Conde/Condesa

Wicehrabia/Wicehrabina Obrazek
Vizconde/Vizcondesa

Baron/Baronessa Obrazek
Barón/Baronesa

Pan/Pani Obrazek
Señor/Señora

Pan/Pani Obrazek
Hidalgo/Dama

Kawaler Obrazek Obrazek
Caballero

Obrazek Obrazek Obrazek

Odznaczenia

Perfecto :D
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Norbert de Catalan »

Miguel de Catalan pisze: 25 lut 2021, 12:54 Perfecto :D
Dokładnie :D W przypadku koron królewskich to jedna jest tak jakby imperialna... ale spoko może sobie w herbie zamontuję :D

Co do korony poniżej królewskiej... a co jak by król miał męża? XD
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek

Odznaczenia

Norbert de Catalan pisze: 25 lut 2021, 12:58
Dokładnie :D W przypadku koron królewskich to jedna jest tak jakby imperialna... ale spoko może sobie w herbie zamontuję :D

Chyba koronę Króla należy wybrać z pośród tych 5.
A Jeśli byłaby Królowa jako ta główna to jej maż miałby koronę Króla tą jedna z 5.
Innej opcji nie wybieramy. :D Jesteśmy przecież arcykatolickimi władcami. :D ;)

A właśnie jak to jest z królewską małżonką. Czytałem bowiem trochę na micropedi ale chciałbym od ojca usłyszeć o jego v-żonie. Z tego co wiem były dwie. Jedna oficjalnie ale tylko przez tydzień a druga nieoficjalnie.
Ja jestem przysposobiony czyli nie narodziłem w rodzinie. Ale ciekaw jestem jak w pozostałymi dawnymi zmarłymi braćmi.
Awatar użytkownika

Odznaczenia

Dziekuję
Norbert de Catalan pisze: 25 lut 2021, 12:58 Dokładnie :D W przypadku koron królewskich to jedna jest tak jakby imperialna... ale spoko może sobie w herbie zamontuję :D

Nie przewidziałem tego, ale wydaje mi się, że wtedy Korona Królowej zostaje zmieniona na Koronę Małżonka Króla.

Przy okazji, dodałem żeńskie i hiszpańskie odpowiednik tytułów szlachty. Później postaram się dodać hiszpańskie odpowiedniki tytułów rodziny królewskiej.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Norbert de Catalan »

Miguel de Catalan pisze: 25 lut 2021, 13:05
Norbert de Catalan pisze: 25 lut 2021, 12:58

Chyba koronę Króla należy wybrać z pośród tych 5.
A Jeśli byłaby Królowa jako ta główna to jej maż miałby koronę Króla tą jedna z 5.
Innej opcji nie wybieramy. :D Jesteśmy przecież arcykatolickimi władcami. :D ;)

A właśnie jak to jest z królewską małżonką. Czytałem bowiem trochę na micropedi ale chciałbym od ojca usłyszeć o jego v-żonie. Z tego co wiem były dwie. Jedna oficjalnie ale tylko przez tydzień a druga nieoficjalnie.
Ja jestem przysposobiony czyli nie narodziłem w rodzinie. Ale ciekaw jestem jak w pozostałymi dawnymi zmarłymi braćmi.
Miałem jedną małżonkę dość psychiczną nawet jak na ówczesnego mnie :D ale tu chodziło raczej o politykę wewnętrzną aby wyeliminować opór wewnętrzny w Księstwie Acri... po wszystkim palnęła sobie w łeb - taki z resztą był mój warunek - ona popełnia harakiri a ja nie likwiduję umownej "państwowości" jej tyciego księstewka (dziś bardziej znanego jako Księstwo Kordoby). Odeszła ze Skarlandu a ja sukcesywnie pozbywałem się reszty rodu Ruswellów - nazwa głupia dlatego ja nazwisko zmieniłem :D

Chyba tylko du Vallon (później Karol I) miał okazję poznać Panią Olgę...
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rynek Główny Plaza Mayor w Walencji”