Wasza Królestwa Mość,
Wasze Wysokości,
Wasze Ekscelencje,
Szanowne gremium,
Wszyscy obywatele, mieszkańcy oraz goście zagraniczni,
Przybyłem do Królestwa Skarlandu 07 sierpnia 2020 roku. Od tego dnia zaczyna się moja działalność publiczna w tym jakże pięknym państwie z długą, piękną, ale także nie raz smutną bądź zabawną historią. Kiedy przybyłem tutaj do Skarlandu przez myśl mi nie przeszło, że mógłbym zostać Przewodniczącym generalitatu, Gubernatorem Królewskim, członkiem rodu panującego lub wykładowcą, dowódcą wojskowym. Wraz z moim zaangażowaniem oraz rosnącym zainteresowaniem Skarlandem, przychodziły kolejne, możliwości, stanowiska, funkcje, tytuły.
W poprzednim tygodniu Jego Królewska Mość Norbert I de Catalan Na podstawie Art. 25 Konstytucji powołał mnie na stanowisko Przewodniczącego Generalitatu Królestwa Skarlandu. Jest to ważne i odpowiedzialne zadanie, aby współpracując i współdziałając z królem sprawować władzę wykonawczą, a także korzystając z prerogatywy mieć inicjatywę ustawodawczą i w obecnej sytuacji, z tego co się dobrze orientuję być drugą osobą w państwie zaraz po władcy naszego kraju. Serdecznie dziękuję za zaufanie jakim zostałem obdarzony. Jest to bardzo miłe i na pewno nobilituje mnie do dalszej pracy na rzecz Skarlandu. Mam już pewne doświadczenie jako samorządowiec oraz polityk i dyplomata. Prócz pełnienia funkcji sekretarza w rządzie José Guillermo Potockiego, byłem Gubernatorem Królewskim Estelli, miałem pełnomocnictwo do reprezentowania JKM za granicą jako poseł nadzwyczajny, minister pełnomocny przy różnych władcach mikroświatowych państw. Byłem również Królem Polskim i Wielkim Księciem Litewskim jako Michał IV, a także dwukrotnie byłem Kanclerzem Wielkim. Miałem również możliwość pełnienia funkcji Ambasadora w Państwie Kościelnym Rotria.
Na podstawie powyższych przykładów, argumentów uważam, że moje doświadczenie jest podobne do niektórych mężów stanów czy też wybitnych mikronautów z kilkuletnim doświadczeniem. Całkiem szybko się uczyłem, byłem ambitny, miły, dobry, oraz posiadałem w sobie wewnętrzny zapał i energię do pracy, dzięki czemu stawiam się w szeregach tych wielkich, wybitnych ludzi.
Pragnę podziękować jeszcze na początku, memu v-ojcu JKMości Norbertowi Catalanowi, memu bratu José Guillermo Potockiemu, memu synowi Ludwikowi Potockiemu Catalan, mojej v-małżonce Katarzynie Radziwiłłównie, a także wszystkim, którzy mnie wspierali i wspierają. Wiedzcie, że o was nie zapomniałem i nie zapomnę. Jestem tu m.in dla Was i przez Was. Kocham Was.
W tym moim exposé pragnę przedstawić ustrukturyzowany plan reform i pomysłów, projektów jakie mam zamiar przeprowadzić. Niektóre moje pomysły, idee, wymagają jeszcze dopracowania oraz ustalenia szczegółów, jednak nie ukrywam, że nie będę robił niczego przeciw narodowi i wszystko będę starał się w miarę możliwości konsultować z ekspertami oraz obywatelami.
Finanse i Gospodarka
Nie jest sekretem, że chciałbym aby gospodarka Skarlandzka stale się rozwijała i rosła w siłę, stając się przykładem dla innych państw. Na pewno kwestie gospodarcze będą jedną z kluczowych aspektów, życia i narracji Królestwa. Chciałbym aby każdy obywatel miał możliwość zakupić sobie działkę w mieście, gdzie miałby możliwość postawić swój dom, kamienicę, lub firmę. Wszystko kosztuje, dlatego zamierzam wyjść z inicjatywą i w formie umorzonej pożyczki, bezzwrotnej zapomogi wpierać młodych, nowych obywateli finansowo.
Prócz rozwoju obywateli oraz ich inicjatyw i projektów, zauważam braki w sektorach państwowych. Brakuje podstawowych zakładów, firm. Dlatego też przy współpracy z firmami prywatnymi oraz państwowymi z całego mikroświata zamierzam utworzyć spółki państwowe, generujące zyski państwu oraz tworzące wiele możliwości, jak miejsca pracy, potencjał i możliwość narracji, a także pokazujące nasze możliwości, walory, nasz kraj, nasz przemysł i usługi. Wierzę, że przy współpracy z innymi krajami mikroświata uda się zbudować na nowo skarlandzki przemysł. Wierzę, iż odzyskamy blask i rozwiniemy się na tyle aby potem móc konkurować z najlepszymi w swoich branżach.
Pozostając jeszcze w temacie gospodarki a także współpracy przy jej tworzeniu wspomnieć chcę o Skarlandzkiej zbrojeniówce, która również wymaga, pomocy, finansowej, oraz pomocy zagranicznych firm. Wspominam o tym, bo to dość ważny sektor w gospodarce i również mnie jako byłemu dowódcy wojsk Skarlandzkich szczególnie zależy na tym, aby wojsko Skarlandzkie było silne i dobrze sfinansowane. I dołożę do tego wszelkich starań oraz środków. Postaram się współpracować ze wszystkimi chętnymi i zapewniam, że dam ku temu możliwości.
Sprawy Zagraniczne
Będąc w mikronacjach już dwa lata nauczyłem się nieco o dyplomacji. Miałem z nią styczność, dzięki RON oraz Skarlandowi. Nie wiem czy nazwałbym się znawcą wielkiej polityki mikronacyjnej, gdyż nieraz nie rozumiałem pewnych sytuacji, wydarzeń, które miały miejsce jednak cały czas sie uczę i poznaję nowe ciekawe aspekty, zabiegi, działania dyplomatyczne oraz sytuacje międzynarodowe i relacje i stosunki międzynarodowe.
Praktycznie zawsze jestem skory do rozmów, jeśli tylko obie strony tego pragną i jest szansa, że rozmowa coś wniesie, lub zmieni, da jakiś efekt. Dlatego zapewniam o moim wsparciu i pełnym zaangażowaniu w sprawy zagraniczne. Analizując dane statystyczne, a także obserwując aktywność mikronacji, uważam, że Królestwo Skarlandu, powinno zawrzeć nowe traktaty uznaniowe m.in z Republiką Bieleńską oraz Królestwem Dreamlandu, Carstwem Brodrii a także Republiką Suderlandu. Jeśli inne kraje również będą chciały nawiązać z nami oficjalne stosunki to jak najbardziej usiądę do stołu i będę rozmawiał. Jednak polityka zagraniczna to nie jest tylko siedzenie i podpisywanie traktatów. Zamierzam odbyć kilka wizyt zagranicznych. Dokładne kierunki oraz daty zostaną podane, kiedy ustali się szczegóły wizyt.
Bardzo spodobał mi się również pomysł sarmackiego gabinetu Konrada von Chamiera-Gliszczyńskiego; mianowicie projekt Międzynarodowego Sojuszu Militarno-Dyplomatycznego. W rządzie Konrada von Chamiera-Gliszczyńskiego ministrem spraw zagranicznych był Ingvar markiz Augustssonow v. H. de la Sparasan, z którym odbyłem nawet kilka nieoficjalnych rozmów na temat tego projektu, jednak finalnie nie doszło do jego realizacji. Co nie oznacza ostatecznego końca tej sprawy. Ja bowiem jestem nadal zainteresowany i z chęcią zająłbym się zbieraniem sojuszników i państw zainteresowanych tym pomysłem, projektem.
Sprawy Wewnętrzne
Sprawy wewnętrzne powiązane są z sprawami finansowymi i gospodarką. Chciałbym ją rozwinąć i to będzie moje główne zadanie, jakie przed sobą stawiam. Obiecuję wspierać wszystkich, tak obecnych, aktualnych obywateli oraz mieszkańców i gości zagranicznych, jak i przyszłych, młodych, nowych obywateli. Wprowadzę możliwości premiowania postawy patriotycznej a także postaram się na tyle ile to możliwe i pozwoli mi na to prawo oraz finanse aby nagradzać, za aktywność oraz budowę, i wspieranie budowy wielkiego państwa Skarlandu, oraz jego aktywności.
W polityce wewnętrznej skupię się na obywatelach, rozwoju obywateli, zatrzymaniu obecnych obywateli w Skarlandzie i wspieraniu ich w ich inicjatywach.
Kultura, narracja i informacja
,NARÓD, KTÓRY NIE ZNA SWOJEJ PRZESZŁOŚCI UMIERA I NIE BUDUJE SWOJEJ PRZYSZŁOŚCI” Taki napis widnieje w jednej z polskich szkół w sali historycznej, pracowni historycznej. Obowiązkiem Skarlandczyków jest zadbać o Skarlandzkie dziedzictwo i historię. Musimy pielęgnować kulturę, zwyczaje , tradycje, święta. Nie możemy w całości odciąć się od kultury Hiszpanii, kultury iberyjskiej, śródziemnomorskiej i "odhiszpanić" Skarland.
Wiadomo, nie wszystko musi być skopiowane z Wikipedii i realnej Hiszpanii, jednak ten język hiszpański, włoski, łaciński, to element naszego państwa. Te niektóre nazwy, lokalizacje, miasta, herby itd. to cześć naszej historii, element tego kraju.
Sądzę, że w Skarlandzie brakuje również narracji, za mało mamy rozmów pomiędzy obywatelami oraz wspólnych zabaw. Na tyle ile pozwolą mi czas oraz moje możliwości, będę starał się tworzyć narrację.
Informacje, przekazywać można na wiele sposobów, np. poprzez komunikaty, dokumenty lub pisząc na forum dialogi, wiadomosci ogólnie posty.
Prócz tego w Skarlandzie mamy Gazetę El Reino i to m.in nią się zajmę. Postaram się przeprowadzić kilka wywiadów, przygotować może jakiś felieton i w miarę regularnie, co jakiś czas wstawiać chciałbym artykuły prasowe na różne tematy.
Promocja Skarlandu musi objąć to co mamy dostępnego. A mamy możliwość zrobienia kanału Skarlandu, na którym w przyszłości mogła by powstać telewizja. Mamy możliwości promocji na FB, mamy możliwości pisania na innych forach, również mikronacji. Trzeba z tego skorzystać i działać.
Skład Gabinetu
Nie będę ukrywał, że chciałem aby mój gabinet był skromny, nie za wielki i zajmował się konkretami, jednak jaki będzie jego ostateczny kształt, oraz kadra personalna tego jeszcze nie mogę powiedzieć; dlatego widzę w nim miejsca na kilku Sekretarzy Generalitatu;
1. Sekretariat ds. Wewnętrznych
2. Sekretariat ds. Zagranicznych
3. Sekretariat ds. Obrony Narodowej
4. Sekretariat ds. Kultury
5. Sekretariat ds. Skarbu
Serdecznie dziękuję za uwagę i życzę nam wszystkim wytrwałości oraz powodzenia! Vivat Skarland !
Exposé Przewodniczącego Generalitatu Królestwa Skarlandu
-
Miguel de Catalan • Stempel
-
Odznaczenia
Exposé Przewodniczącego Generalitatu Królestwa Skarlandu
- Enrique Sánchez Oviedo • Stempel
-
Odznaczenia
Re: Exposé Przewodniczącego Generalitatu Królestwa Skarlandu
Gratuluję i życzę powodzenia! 
/-/ Abp Enrique hrabia Sánchez Oviedo, OSI
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

- Ludwik Potocki Catalan
-
Odznaczenia
-
-
Odznaczenia
Dziękuję Wam serdecznie. 
- Ludwik Potocki Catalan
-
Odznaczenia
- Stefano Agostini • Stempel
Gratuluje objęcia tak zaszczytnego stanowiska, życzę wiele wytrwałości i samozaparcia do realizacji zamierzonych celów.. 
-
-
Odznaczenia
Dziękuję bardzo za Pańskie słowa.Stefano Agostini pisze: ↑27 sty 2022, 20:55 Gratuluje objęcia tak zaszczytnego stanowiska, życzę wiele wytrwałości i samozaparcia do realizacji zamierzonych celów..![]()
- Enrique Sánchez Oviedo • Stempel
-
Odznaczenia
Gratuluję jeszcze raz! Mam nadzieję, że współpraca między nami, czyli rządem a kościołem będzie dobra i owocna
Życzę sukcesów, wytrwałości, radości, szczęścia, determinacji, zaangażowania, zapału i energii i powodzenia w pańskich projektach.
Życzę sukcesów, wytrwałości, radości, szczęścia, determinacji, zaangażowania, zapału i energii i powodzenia w pańskich projektach.
/-/ Abp Enrique hrabia Sánchez Oviedo, OSI
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

- Filip I Gryf • Stempel
I ode mnie proszę przyjąć serdeczne gratulacje i życzenia pomyślności WKW. 
(-) Filip I Gryf
Przybysz z Księstwa Sarmacji
Przybysz z Księstwa Sarmacji
-
-
Odznaczenia