Norbert!
Jak dla mnie pomysł bardzo dobry, aczkolwiek podpatrując dzisiaj Palatynat Leocji, ich godło wzorowane jest na Królestwie Belgii, zajrzałem z czystej ciekawości na stronę Belgii w Wikipedii, aby poczytać m.in. o ustroju państwowym. Myślę, że pójście drogą wzorowaną na Belgii pozwoli stworzyć nam nie tylko coś przejrzystego, ale przede wszystkim realnego i unikalnego w oparciu o dotychczasowy kapitał ludzki z jednoczesną opcją rozwojową w przyszłości, gdy pozyskamy nowych obywateli chcących działać w Skarlandzie.
Wiele już przedyskutowaliśmy na temat kształtu państwa więc myślę, że warto jeszcze chwilę poświęcić na dopracowanie szczegółów.
Kraje Koronne pod bezpośrednią władzą Króla:
- Korona Królestwa Skarlandu z siedzibą w Walencji
Tutaj myślę, że trzeba się pochylić nad jedną bardzo ważną kwestią. Czy Korona Królestwa Skarlandu z siedzibą w Walencji to jeden region na terytorium Skarlandu? Zastanowiłbym się tutaj może nad wydzieleniem z Korony Królestwa Skarlandu tzw. Regionu Stołecznego Walencji - mogłoby to być np. Królewskie Miasto Walencji, które w przyszłości byłoby zarządzane tylko i wyłącznie przez Monarchę. Oddając część władzy w innych jednostkach samorządowych obywatelom tutaj Monarcha do samego końca zachowałby wpływ na administrowanie tą częścią kraju. Dalej. Konieczne jest się zastanowienie co w przyszłości z dalszym podziałem Korony Królestwa Skarlandu, bo przecież na tym też będzie polegał rozwój naszego kraju, jego państwowości. Może Królestwo jako całość, a tutaj po prostu Królewskie Miasto Walencji i Kraj Walencji? Przykład. W momencie pojawienia się nowego obywatela, który będzie chciał się zaangażować w odbudowę struktur samorządowych przygotujemy nowelizację ustawy określającą utworzenie kolejnego regionu administracyjnego np. Kraju Galicji.
- Korona Królestwa Czarnogóry z siedzibą w Grodźcu
nie mam tutaj żadnych zastrzeżeń, choć może Wicekrólestwo?
- Korona Królestwa Białogóry z siedzibą w Krystnicy
- Korona Wschodniego Królestwa Estelli z siedzibą w Edorasie/Elche
W Koronie Królestwa Czarnogóry, Białogóry oraz Wschodniego Królestwa Estelii nie tworzyłbym żadnego podziału administracyjnego. Uważam, że to na ten moment jest zbędne. Dzięki temu patrząc przyszłościowo dajemy możliwość potencjalnym obywatelom na rozwój Krajów Koronnych poprzez tworzenie i kształtowanie w nich np. polityki samorządowej.
Zgadzam się, że Kraje Koronne nie powinny posiadać w swoich strukturach samorządu i podlegać wyłącznie Królowi. Wydaje mi się jednak, że o ile w Koronie Królestwa Czarnogóry, Białogóry oraz Wschodniego Królestwa Estelli możemy to zrobić biorąc pod uwagę dzisiejszą kwestię liczby osób zaangażowanych w Skarland, to myślę, że Miasto Królewskie Walencji może być w Twoim władaniu, a Kraj Walencji w moim jako np. Minister-Prezydent, Gubernator lub wybierając inną nazwę np. Marszałek Kraju Walencji. W przyszłości moglibyśmy tworzyć Prowincje w Krajach. Możemy założyć, że Królestwo Skarlandu będzie składać się z trzech regionów np. Miasto Królewskie Walencji, Kraj Walencji oraz Kraj Galicji. Kraj Walencji i Kraj Galicji z kolei będzie mógł się dzielić na trzy prowincje, które będą zarządzane przez Namiestników.
Proponowany przeze mnie podział administracyjny Królestwa Skarlandu:
- Miasto Królewskie Walencji
- Kraj Walencji
-- Prowincja Walencji
-- Prowincja Walencji Wschodniej
-- Prowincja Walencji Zachodniej
- Kraj Galicji
-- Prowincja Galicji
-- Prowincja Galicji Północnej
-- Prowincja Galicji Południowej
Oczywiście powyższe nazwy są tylko nazwami przykładowymi.
Kraje Senackie
To forma rozwojowa Kraju Koronnego. Król na podstawie dekretu królewskiego tworzy lokalny Senat lub przekazuje administrowanie danym krajem na Senat Zjednoczonego Królestwa Skarlandu. Cofnięcie regionu do statusu Kraju Koronnego odbywa się wyłącznie za wolą Senatu Zjednoczonego Królestwa Skarlandu.
Bardzo ciekawa koncepcja. Myślę, że jednak wymagająca większej liczby obywateli. Jestem zdania, że w przyszłości będzie można taki projekt w naszym państwie wdrożyć. W tej chwili skupiłbym się jednak na prostszej strukturze państwa. Uważam, że w ramach rozwoju Kraju Koronnego, Król na podstawie dekretu królewskiego tworzy stanowisko np. Marszałka Koronnego, który w imieniu Króla administruje tym terenem. W momencie, gdy uda nam się obsadzić wszystkie stanowiska będziemy mogli utworzyć Senat Królestwa Skarlandu I kadencji, w skład którego wejdą wszyscy Marszałkowie oraz bezpośrednio Król lub osoba wskazane przez niego reprezentująca Miasto Królewskie Walencji.