Byłoby to z wielką korzyścią zarówno dla Kościoła Rotryjskiego, Państwa Kościelnego i całego mikroświata.Adelajda Radziwiłłówna pisze: ↑20 maja 2025, 19:02 No cóż, kardynałowie chcieli dobrze. Częściowo niewiedza skłoniła ich do takiego wyboru. Dobrze jednak widzieć, że nie wszyscy z kręgu rotyjskiej śmietanki wyszli zadowoleni wynikiem głosowania. Baden przekonany był o tym, że każdy już zapomniał o tym, czego się dopuścił. Jak widać bardzo się pomylił. Miejmy nadzieję, że ustąpi z Tronu, albo sami go ściągną.
[EL REINO] Sekcja komentarzy
- Juan de la Cerda • Stempel
-
Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán
Ordery i Medale Cywilne Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Re: [EL REINO] Sekcja komentarzy
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Cristiana del Patriarcado de Valencia, Sumo Pontífice, Obispo Universal etc. - Sekretarz Spraw Wewnętrznych Królestwa Skarlandu
- Gubernator Królewski Korony Królestwa Wschodniej Estelli
- Wykładowca w Instytucie Prawa i Administracji na de la Real Academia de Skarland.

- Norbert de Catalan • Stempel
-
Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Jest na to jedna rada - ROZDAJCIE BROŃ 
- Adelajda Radziwiłłówna • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
Podejrzewam, że broń nie będzie potrzebna. Patriarcha sam strzeli sobie w kolano, lub nie wytrzyma presji opozycji i ucieknie. Będę się opowiadać za tym, żeby zdjęto go z Tronu. Patriarchą powinien zostać obrany ktoś kompetentny, kto nie awansował w jeden dzień z diakona do kardynała.
Su Alteza Real la Princesa de Urbino
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
-
Medale Pamiatkowe
Kompetentny to jedno, ale jako głowa Kościoła Rotryjskiego powinien być choć w jakikolwiek sposób godny podążania, tytuł Jego Świętobliwości zobowiązuje, a przynajmniej powinien w jakiś sposób zobowiązywać i coś znaczyć 
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Cristiana del Patriarcado de Valencia, Sumo Pontífice, Obispo Universal etc. - Sekretarz Spraw Wewnętrznych Królestwa Skarlandu
- Wykładowca w Instytucie Prawa i Administracji na de la Real Academia de Skarland.

- Norbert de Catalan • Stempel
-
Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Ja mogę zostać nowym Patriarchą - mogę się sam ogłosić kardynałem... ustawa mi pozwala 
-
Medale Pamiatkowe
Może jakoś by się dało to załatwić, przecież z powszechnym rozumowaniem Urbino jest Rotryjskie to Rotria jest Skarlandzka

- Guliano Giuseppe Montini • Stempel
Mili Państwo!
Dziękuję za bardzo dobry artykuł nakreślający obecną sytuację w Rotrii. Jako jej mieszkaniec, a jeszcze bardziej jako jej duchowny - milczeć nie mogę. Wszak dobro mojego państwa leży mi głęboko na sercu. Na jedną rzecz pragnę jednak zwrócić uwagę, a raczej na pytanie, które nurtuje mnie od czasu przybycia do Skarlandu. A mianowicie, skoro w Skarlandzie widoczny prym wiedzie teraz religia rodzimowierców, to skąd takie zainteresowanie Kościołem Rotryjskim? Czy to nie jest znak Bożej łaski i Opatrzności? Czy Bóg nie wzywa Was narodzie Skarlandzki do podjęcia kroków celem osiągnięcia dobrej zmiany w Kościele? Czy zatem nie wzywa was do powrotu na łono Kościoła Rotryjskiego?
Skarland nie może ze swojej historii wymazać szeroko rozumianych podwalin, które Rotria kładła pod skarlandzką cywilizację i odwrotnie. Historia i kultura Skarlandu i Rotrii również są ze sobą solidnie związane. Choć nie zawsze łatwa była nasza wspólna historia, to jednak losy Rotrii i Skarlandu splatały się całkiem mocno. Dość wspomnieć tylko okres tzw. niewoli skarlandzkiej. Jako iż w tamtym czasie byłem aktywnym członkiem obu tych społeczności, zaświadczyć mogę, że realnie był to czas nie niewoli, ale wzajemnego ubogacenia i wspierania się. Skarland nazywany był przecież najwierniejszą córą Kościoła.
Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako próby jakiejś rotryjskiej indoktrynacji, lecz bardziej jako osobistą refleksję. Ożywienie w Rotrii może być również okazją do ożywienia w Skarlandzie, czego sobie i wam życzę.
Dziękuję za bardzo dobry artykuł nakreślający obecną sytuację w Rotrii. Jako jej mieszkaniec, a jeszcze bardziej jako jej duchowny - milczeć nie mogę. Wszak dobro mojego państwa leży mi głęboko na sercu. Na jedną rzecz pragnę jednak zwrócić uwagę, a raczej na pytanie, które nurtuje mnie od czasu przybycia do Skarlandu. A mianowicie, skoro w Skarlandzie widoczny prym wiedzie teraz religia rodzimowierców, to skąd takie zainteresowanie Kościołem Rotryjskim? Czy to nie jest znak Bożej łaski i Opatrzności? Czy Bóg nie wzywa Was narodzie Skarlandzki do podjęcia kroków celem osiągnięcia dobrej zmiany w Kościele? Czy zatem nie wzywa was do powrotu na łono Kościoła Rotryjskiego?
Skarland nie może ze swojej historii wymazać szeroko rozumianych podwalin, które Rotria kładła pod skarlandzką cywilizację i odwrotnie. Historia i kultura Skarlandu i Rotrii również są ze sobą solidnie związane. Choć nie zawsze łatwa była nasza wspólna historia, to jednak losy Rotrii i Skarlandu splatały się całkiem mocno. Dość wspomnieć tylko okres tzw. niewoli skarlandzkiej. Jako iż w tamtym czasie byłem aktywnym członkiem obu tych społeczności, zaświadczyć mogę, że realnie był to czas nie niewoli, ale wzajemnego ubogacenia i wspierania się. Skarland nazywany był przecież najwierniejszą córą Kościoła.
Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako próby jakiejś rotryjskiej indoktrynacji, lecz bardziej jako osobistą refleksję. Ożywienie w Rotrii może być również okazją do ożywienia w Skarlandzie, czego sobie i wam życzę.
- Adelajda Radziwiłłówna • Stempel
-
Medale Pamiatkowe
Bez wątpienia muszę się zgodzić, miejsce Skarlandu jest na łonie Kościoła Rotyjskiego. Na łonie jako wsparcie, nie zaś jako uległa córa. Historia to coś, czego się nie zapomina. Historia jest czymś, co kształci tożsamość i poglądy. W tej sprawie, podzielam zdanie Czcigodnego. Jednakże teraz państwa będą przyjmować kościół na swoich warunkach. Uważam jednak, że rozmowy o powrocie Rotyzmu do Skarlandu nie odbędą się między Jego Królewską Mością a Patriarchą.
Su Alteza Real la Princesa de Urbino
Grande de Scarlaña
Grande de Scarlaña
- Guliano Giuseppe Montini • Stempel
Różne państwa zawsze przyjmowały Kościół na swoich warunkach, inne twierdzenie jest rażącym błędem historycznym. Oczywiście stwierdzenie, że Skarland był najstarszą córą Kościoła to podkreślenie nie uległości, ale tradycji i poszanowania, jakie Rotria wyrażała dla Skarlandu. A czy powrót musi być uzgadniany z Patriarchą?Adelajda Radziwiłłówna pisze: ↑21 maja 2025, 21:44 Bez wątpienia muszę się zgodzić, miejsce Skarlandu jest na łonie Kościoła Rotyjskiego. Na łonie jako wsparcie, nie zaś jako uległa córa. Historia to coś, czego się nie zapomina. Historia jest czymś, co kształci tożsamość i poglądy. W tej sprawie, podzielam zdanie Czcigodnego. Jednakże teraz państwa będą przyjmować kościół na swoich warunkach. Uważam jednak, że rozmowy o powrocie Rotyzmu do Skarlandu nie odbędą się między Jego Królewską Mością a Patriarchą.
-
Medale Pamiatkowe
Skarland od początków swojego istnienia był krajem świeckim, głęboko zakorzenione wpływy Kościoła Rotryjskiego zaczęły się w momencie skomplikowanej historii, pamiętając praktycznie początki Skarlandu a potem lata jego rozwoju mogę to z pewnością powiedzieć.
Skarland nigdy nie był i nie będzie "córą" Rotrii, może stać się co najwyżej równym jej partnerem.
I nie, miejsce Skarlandu nie jest na łonie Kościoła, Skarland może co najwyżej pozwolić rozwijać się Kościołowi na terenie Królestwa.
A zainteresowanie wynika nie z powodów religijnych a geopolitycznych, wszak Patriarcha jest również monarchą niepodległego państwa a na tronie tego państwa i Kościoła w chwili obecnej zasiada przestępca.
Co do wspólnej aktywności, oczywiście wszystkie projekty, czyny i współpraca są wielce mile widziana
Rotria, zgadzając się z nią czy nie, będąc katolikiem czy też nie pozostaje ciekawym projektem mikronacyjnym czemu nie można zaprzeczyć.
EDIT:
Zapomniał bym również przy tej okazji wspomnieć, że owszem jest Świątynia Rodzima jakże prężnie się rozwijająca, ale jest też i Kościół Powszechny Pollinu, który z sukcesem podpisał konkordat z Króleswtem Skarlandu na zasadach wspólnego poszanowania i wsparcia
Skarland nigdy nie był i nie będzie "córą" Rotrii, może stać się co najwyżej równym jej partnerem.
I nie, miejsce Skarlandu nie jest na łonie Kościoła, Skarland może co najwyżej pozwolić rozwijać się Kościołowi na terenie Królestwa.
A zainteresowanie wynika nie z powodów religijnych a geopolitycznych, wszak Patriarcha jest również monarchą niepodległego państwa a na tronie tego państwa i Kościoła w chwili obecnej zasiada przestępca.
Co do wspólnej aktywności, oczywiście wszystkie projekty, czyny i współpraca są wielce mile widziana
Rotria, zgadzając się z nią czy nie, będąc katolikiem czy też nie pozostaje ciekawym projektem mikronacyjnym czemu nie można zaprzeczyć.
EDIT:
Zapomniał bym również przy tej okazji wspomnieć, że owszem jest Świątynia Rodzima jakże prężnie się rozwijająca, ale jest też i Kościół Powszechny Pollinu, który z sukcesem podpisał konkordat z Króleswtem Skarlandu na zasadach wspólnego poszanowania i wsparcia