Laudetur Iesus Christus!
- Gagik Bagratyda • Stempel
- Kontakt:
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
-
Ordery i Medale Cywilne Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Re: Laudetur Iesus Christus!
Tradycja istnienia w Walencji archidiecezji jest częścią historii Skarlandu i pasowało by ją podtrzymać. Skąd więc na dzień dobry zapowiedz, że możemy oczekiwać powołania jedynie diecezji ?Gagik Bagratyda pisze: ↑20 lut 2021, 19:17 Ta druga opcja to dawny herb archidiecezji w Walencji. Ja również byłbym za przyjęciem go jako nawiązującego do tradycji Kościoła w Skarlandzie, jednak na tę chwilę należy oczekiwać utworzenia tylko diecezji, a nie archidiecezji, a więc trzeba by usunąć z herbu paliusz.
Bruno Petrowicz Catalan
-
Miguel de Catalan • Stempel
-
Odznaczenia
Chcielibyśmy powołania archidiecezji. Nasze państwo jest duże. Bowiem składa się ze Skarlandu oraz Francji i Agurii. W moich marzeniach jest aby Rotria posiadała wielu duchownych i aby u nas w Skarlandzie była archidiecezja a we Francji i Agurii diecezje. Ale Rotria potrzebowałaby wielu biskupów i arcybiskupów. Czego jej życzę. Jest to jest marzenie w którym w Skarlandzie jest około 20-30 obywateli. W RON 50, w Rotrii z 20 duchownych. A aktywności w każdym z państw mikronacji jest min. 1000 postów miesięcznie. Niestety ale mikronacje odchodzą w zapomnienie. I już takie czasy nie nadejdą. Choć kto wie. Może uda się jakoś rozpropagować i kiedyś ukaże się jakiś reportaż w telewizji. A wtedy zainteresowanie wzrośnie. Ale małe szanse.
- Kontakt:
Spytałem się patriarchy i wyraził zgodę na utworzenie archidiecezji. Poniżej przedstawię przyczyny, dla których nie oczekiwałem utworzenia archidiecezji, jakkolwiek są już one bez znaczenia.
Terytorialnie Skarland jest dużym państwem, ale nie należy do najludniejszych; nie jest też już mocarstwem. Również przyszły Kościół partykularny w Królestwie najprawdopodobniej nie będzie należał do najważniejszych. W tej chwili istnieją tylko dwie archidiecezje: w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najwierniejszej córze Kościoła, oraz w Cesarstwie Bizantyjskim, gdzie jest to uzasadnione znaczącym wkładem tego kraju w tworzenie rytu welijskiego (nie chwaląc się, bez naszej pracy ten ryt wcale by nie istniał). Jeśli diecezja Walencji istniała by długo, odznaczałaby się aktywnością i znaczeniem w państwie, albo też wniosłaby jakiś znaczący wkład do Kościoła Powszechnego, możnaby oczekiwać jej "awansu".
A w Rotrii czynnych duchownych jest sześciu (łącznie z patriarchą) plus dwóch diakonów. Tymczasem już teraz diecezje i archidiecezje istnieją w pięciu krajach, wraz z rotryjską - w sześciu.
Terytorialnie Skarland jest dużym państwem, ale nie należy do najludniejszych; nie jest też już mocarstwem. Również przyszły Kościół partykularny w Królestwie najprawdopodobniej nie będzie należał do najważniejszych. W tej chwili istnieją tylko dwie archidiecezje: w Rzeczypospolitej Obojga Narodów, najwierniejszej córze Kościoła, oraz w Cesarstwie Bizantyjskim, gdzie jest to uzasadnione znaczącym wkładem tego kraju w tworzenie rytu welijskiego (nie chwaląc się, bez naszej pracy ten ryt wcale by nie istniał). Jeśli diecezja Walencji istniała by długo, odznaczałaby się aktywnością i znaczeniem w państwie, albo też wniosłaby jakiś znaczący wkład do Kościoła Powszechnego, możnaby oczekiwać jej "awansu".
A w Rotrii czynnych duchownych jest sześciu (łącznie z patriarchą) plus dwóch diakonów. Tymczasem już teraz diecezje i archidiecezje istnieją w pięciu krajach, wraz z rotryjską - w sześciu.
o. Gagik Bagratyda
Գագիկ Բագրատունի
Գագիկ Բագրատունի
-
-
Odznaczenia
Dobrze. Tak na to patrząc ma Abp rację. Godzimy się na diecezję. Zmienimy paliusz ale bez ingerencji w krzyż aby nie uszkodzić go. Może kiedyś będzie archidiecezja. Rozmawiałem z pewnymi dawnymi ludźmi kapłanami zatem może niedługo dołączą do nas. 
- Kontakt:
Tylko, że jak zaznaczyłem na początku postu, patriarcha zgodził się na utworzenie archidiecezji...
A nowi starzy kapłani zawsze się przydadzą.
o. Gagik Bagratyda
Գագիկ Բագրատունի
Գագիկ Բագրատունի
-
-
Odznaczenia
okej. Lecz zgodna nie oznacza aktu wykonawczego. De facto nie mamy jeszcze tej archidiecezji oraz konkordatu.Gagik Bagratyda pisze: ↑22 lut 2021, 11:28 Tylko, że jak zaznaczyłem na początku postu, patriarcha zgodził się na utworzenie archidiecezji...
Zatem spokojnie ja schowałem swoje ego do kieszeni i po chłodnym przekalkulowaniu zgadzam się na diecezję z uwagi na ludność.
- Bruno Petrowicz Catalan • Stempel
-
Ordery i Medale Cywilne Królestwa Skarlandu
Medale Pamiatkowe
Odznaczenia
Ekscelencji, wszystko to prawda z tym że od tego jakie znaczenie w danym kraju ma kościół nie zależy od jego mieszkańców, a w głównej mierze od starań duchownych rotryjskich sprawujących opiekę duszpasterską nad powierzoną owczarnią. Proszę nie brać sobie do serca moich słów, ale wiemy dobrze, że różnie z tym było w przeszłości. Tam gdzie są duchowni z powołania kościół rośnie w siłę i nabiera znaczenia, tam gdzie ich brakuje słabnie i podupada.Gagik Bagratyda pisze: ↑22 lut 2021, 10:56 Terytorialnie Skarland jest dużym państwem, ale nie należy do najludniejszych; nie jest też już mocarstwem. Również przyszły Kościół partykularny w Królestwie najprawdopodobniej nie będzie należał do najważniejszych.
Bruno Petrowicz Catalan
- Ludwik Potocki Catalan
-
Odznaczenia
Popieram Diecezje. Zacznijmy od czegoś małego. Wystarczy nam biskup. Jak będzie kapłan to wtedy już coś. Jak będzie większe zainteresowanie to Rotria sama zmieni nam na Arcybiskupstwo i powoła diecezję we Francji lub Agurii.
Ludwik Potocki Catalan
- Enrique Sánchez Oviedo • Stempel
-
Odznaczenia
Ja popieram coby nie powołano. Nie ważne bowiem czy będzie archidiecezja czy diecezja. Ważne aby był min. biskup i najlepiej jakiś lokalny kapłan. Coś tam o Rotrii wiem i czytałem. Obiła mi się chyba jakaś taka łacińska gazeta.
Chyba nawet Abp. Gagik Bagratyda był autorem. Zaciekawiła mnie ona. Ciekawe kiedy będą kolejne numery.
Czy planowane jest w Skarlandzie Seminarium?
Chyba nawet Abp. Gagik Bagratyda był autorem. Zaciekawiła mnie ona. Ciekawe kiedy będą kolejne numery.
Czy planowane jest w Skarlandzie Seminarium?
/-/ Abp Enrique hrabia Sánchez Oviedo, OSI
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo