Re: Café Galería

Wystawa czasowa kolekcji królewskiej od 21.02.2024 do 31.03.2024
Awatar użytkownika
Norbert de Catalan Stempel

Ordery i Medale Domu Imperialnego Catalán

Ordery i Odznaczenia Wojskowe Królestwa Skarlandu

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Post autor: Norbert de Catalan »

F. hr. Vazquez de Saavedra pisze: 14 maja 2024, 23:18 @Norbert de Catalan, pełnię władzy nad krajem który chyli się ku upadkowi, no nie wiem czy jest tak fajnie ją mieć :mrgreen:
Tylko widzisz w Skarlandzie mamy w zasadzie łatwy dostęp obywatela do władzy - Kortezy Generalne gdzie każdy posiadający Obywatelstwo może się tam wypowiadać w kwestiach ustrojowych, politycznych, administracyjnych itd. Aby zabrać w nich głos nie trzeba się bawić w otwieranie posiedzeń/sesji parlamentu ba nawet Prezydenta Kortezów Generalnych nie musi być aby OBYWATEL mógł w nich poruszyć pewne ważne dla siebie i ogółu kwestie, czy złożyć wniosek np. o ogłoszenie wyborów takiego prezydenta Kortezów. Wystarczy znać swoje prawa. W kwestii monarchii absolutnej to pragnę zaznaczyć, że takowa w Królestwie Skarlandu niewystępuje, a skupienie władzy w moich rękach jest jedynie celem zapobiegawczym aby państwowość skarlandzka była jako tako istniejąca.
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
F. hr. Vazquez de Saavedra Stempel
Kontakt:

Medale Pamiatkowe

Post autor: F. hr. Vazquez de Saavedra »

@Norbert de Catalan aby była pewność, niczego nie neguję i jestem jak najbardziej za. Natomiast mnie tylko i wyłącznie od samego początku kiedy się poznaliśmy zależy i o czym Ci wielokrotnie wspominałem na pewnym usystematyzowaniu działań, które się podejmuje. Nie jestem więc zwolennikiem chaosu w działalności. Lubię przejrzyste sprawy i tematy, dzięki, którym mikronacja może się rozwijać, a przede wszystkim daje każdemu mieszkańcowi czy obywatelowi szansę na zrozumienie sensu trwania w danej mikroncji. Dla przykładu. Mamy bardzo dobrze zrobione i opisane Kraje Koronne, dla mnie one wyglądają na równi z takimi krajami jak np. Hasseland w Sarmacji, co oznacza, że Aguria i Estella mogłyby być ciekawym miejscem do rozwoju. Jednak nic z tego nie wynika, bo te miejsca nie żyją, a chcemy, aby żył Skarland. Rozwiązanie jest proste. Dla mnie nie jest problemem, aby zamieszkać w Agurii i zostać np. Gubernatorem. Może @Adelaide von Hohenburg zgodziłaby się zostać Gubernatorem Estelli. Każdemu nowemu mieszkańcowi dać możliwość osiedlania się w tych miejscach, a Koronę Królestwa Skarlandu tzw. obszar metropolitalny ograniczyć tylko do pracowników i Dworu Jego Królewskiej Mości (niczym Watykan). Dzięki temu przyczynimy się do rozwoju tych obszarów. Z czasem, gdy pojawi się większa liczba w danym Kraju np. 3 osoby, można zarządzić wybory na Gubernatora. Przykładem też mogą być Wojska w Estelli. W jakim celu one istnieją i funkcjonują, gdy sama Straż Królestwa Skarlandu nie funkcjonuje dobrze? To tylko jeden z przykładów. Chociaż nie powiem, że nie ma dobrych decyzji, jak na przykład powstanie Rejestru Przedsiębiorców (o czym zresztą wielokrotnie zabiegałem) w Trybunale Koronnym, chociaż rozszerzyłbym te wpisy o instytucje i organizacje nadając im jeszcze numer ewidencyjny. Dzięki temu wiemy, gdzie są zarejestrowane podmioty, a także co trzeba zrobić, aby taki podmiot został zarejestrowany, mamy więc działanie w pełni usystematyzowane i przejrzyste. Inna dyskusja to temat co robić z podmiotami, które nie są aktywne. Sam się nawet zastanawiam nad uruchomieniem działalności, bo mnie to zwyczajnie zachęca do tego aby uczestniczyć w tej całej procedurze. W innym przypadku mamy tak, że ktoś sobie gdzieś otwiera wątek (otwarcie firmy), w innym miejscu kolejny i tak dalej, potem znika, a to zostaje i nadal istnieje, przykładem jest tutaj wniosek @Ignacy K w sprawie wsi, czy mamy gdzieś to unormowane, czy wieś gdzieś jest rozwijana? Chętnie też bym taką wieś założył, ale zróbmy to w sposób naprawdę przemyślany. Później można się tym na przykład chwalić w podpisie "Właściciel Wsi: XYZ". Można powołać Związek Właścicieli Wsi, możliwości jest dużo. Swoboda jest dobra i jestem za nią, ale też pewne rzeczy powinniśmy mieć unormowane. W taki sposób tworzymy narrację, tożsamość ale też z czasem historię naszej małej, wspólnej ojczyzny. Czasem trzeba zrobić dwa kroki w tył, żeby zrobić jeden w przód ;)
Francisco Vazquez de Saavedra
1. i 5. Przewodniczący Generalitatu Królestwa Skarlandu - od 27 marca 2020 r. do 06 maja 2020 r. oraz od 21 maja 2024 r.
2. Kanclerz Królewski - od 23 września 2013 r. do 15 marca 2014 r.
2. Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013 r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013 r.
Deputowany do Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013 r.
Udziałowiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji) - od 11 grudnia 2013 r.
Przywódca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013 r.
Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do członków IOON
W Królestwie Skarlandu - od 16 czerwca 2013 r. (zam. Valencia), w mikronacjach od 24 lutego 2007 r. (ur. Trizopolis)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Miałem Cię zacytować w całości ale twoje posty są strasznie długie - nie żeby było w tym coś złego po prostu więcej obrazków albo może jakaś ekranizacja i będzie git :lol:
Wracając do tematu i po kolei:
@Norbert de Catalan aby była pewność, niczego nie neguję i jestem jak najbardziej za.
Cieszy mnie niezmiernie ten fakt :D
Nie jestem więc zwolennikiem chaosu w działalności.
W Skarlandzie chaosu nie stwierdzam :D
Dla mnie nie jest problemem, aby zamieszkać w Agurii i zostać np. Gubernatorem.
Dla mnie nie było by problemem powołać Cię na urząd Gubernatora Królewskiego Agurii, ale masz tendencje do znikania na kilka miesięcy a Skarland zwłaszcza lokalny wymaga sporego zaangażowania. Jaką mam gwarancję, że za kilka dni znowu nie znikniesz? Doświadczenie pokazuje jasno i dobitnie że nękanie Cię na Messengerze przyniosło skutki dopiero wtedy gdy poszło zawiadomienie o grożącej utracie obywatelstwa ze względu na znikomą aktywność - choć tu na głowę bije Cię @Bruno Petrowicz Catalan.
Może @Adelaide von Hohenburg zgodziłaby się zostać Gubernatorem Estelli.
No nie wiem... ostatnia kobieta, która tam rządziła ogłosiła secesję... Myślisz że to bezpieczne? :lol:
Oczywiście żartuję. Zasługi @Adelaide von Hohenburg dla Królestwa Skarlandu są znaczne i jeżeli zechciała by objąć funkcję Gubernatorki Królewskiej Estelli Wschodniej (bo Estella to cały kontynent) to jestem jak najbardziej Za.
Każdemu nowemu mieszkańcowi dać możliwość osiedlania się w tych miejscach
że niby teraz jakoś jest to ograniczone?
Koronę Królestwa Skarlandu tzw. obszar metropolitalny ograniczyć tylko do pracowników i Dworu Jego Królewskiej Mości
Dlaczego? Czemu chcesz cały kraj sprowadzić do tak bezwartościowej roli? Watykan to nawet nie trzy ulice na krzyż a tu masz praktycznie połowę Królestwa Skarlandu. Czy Skarland inwestujący wyłącznie w rozwój Agurii i Estelli Wschodniej nadal będzie Skarlandem gdy odstawimy Koronę Królestwa Skarlandu na boczny tor?
Przykładem też mogą być Wojska w Estelli. W jakim celu one istnieją i funkcjonują, gdy sama Straż Królestwa Skarlandu nie funkcjonuje dobrze?
Wojska Estelli Wschodniej to formacja rozformowana. Były to tzw Wojska Obrony Krajowej funkcjonujące w Koronie Królestwa Agurii i Koronie Wschodniego Królestwa Estelli. Zostały rozformowane w wyniku unieważnienia Statutów Autonomicznych tych regionów i obecnie stanowią część Straży Królestwa Skarlandu. Aktualnie konstytucja gwarantuje Generalitatom lokalnym powołanie Straży Generalitatu i przejęcie dawnych Wojsk Obrony Krajowej ale takowe do tej pory nie powstały więc i te wojska są formalnie częścią Straży Skarlandu.
przykładem jest tutaj wniosek @Ignacy K w sprawie wsi, czy mamy gdzieś to unormowane, czy wieś gdzieś jest rozwijana?
Wieś istnieje. Wystarczy poszukać, ale jak coś tu masz szybki dostęp do działu. @Ignacy K się tym zajmuje w miarę swych możliwości - choć ostatnio był zajęty szastaniem pieniędzmi w Walencji :lol:
Unormować? Tylko po co? Chociaż za ten wniosek nie przewidziałem opłaty, zaraz się to unormuje...
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Z Bożej łaski i przez Konstytucję Jego Królewska Mość Król Skarlandu, Agurii, Aztec, Białogóry, Estelli Wschodniej i Francji, Wielki Książę Rotrii, Obrońca Wiary
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Adelajda Radziwiłłówna Stempel

Medale Pamiatkowe

Post autor: Adelajda Radziwiłłówna »

Norbert de Catalan pisze: 15 maja 2024, 16:23
Może @Adelaide von Hohenburg zgodziłaby się zostać Gubernatorem Estelli.
No nie wiem... ostatnia kobieta, która tam rządziła ogłosiła secesję... Myślisz że to bezpieczne? :lol:
Oczywiście żartuję. Zasługi @Adelaide von Hohenburg dla Królestwa Skarlandu są znaczne i jeżeli zechciała by objąć funkcję Gubernatorki Królewskiej Estelli Wschodniej (bo Estella to cały kontynent) to jestem jak najbardziej Za.
Czas pokaże... :lol: Poczułam się doceniona, ale nie wiem czy to dobry pomysł abym została gubernatorką. Musiałabym bardzo dużo czasu poświęcić, aby zapoznać się z historią Estelli Wschodniej. Co prawda czytałam o Ispanii, królowej Izabelii i całej dynastii. Jednak muszę odmówić to zbyt odpowiedzialne zadanie dla osoby, która niezbyt dużo wie o tamtejszej ziemi.
Tak przy okazji, skoro już o Ispanii mowa, czy IRISO nadal funkcjonuje, albo zachowały się jakieś materiały, które pomogły by w odtworzeniu i rozwoju języka wschodnio-skarlandzkiego?
Su Alteza Real la Princesa de Urbino
Grande de Scarlaña
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Adelaide von Hohenburg pisze: 15 maja 2024, 17:21 Co prawda czytałam o Ispanii, królowej Izabelii i całej dynastii.
Niema potrzeby wspominać o królowej Izabelli
Adelaide von Hohenburg pisze: 15 maja 2024, 17:21 Tak przy okazji, skoro już o Ispanii mowa, czy IRISO nadal funkcjonuje, albo zachowały się jakieś materiały, które pomogły by w odtworzeniu i rozwoju języka wschodnio-skarlandzkiego?
Żadne instytucje po Królestwie Ispanii się nieostały
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Norbert de Catalan pisze: 15 maja 2024, 17:42 Niema potrzeby wspominać o królowej Izabelli
Ahh... Te medycejskie przebieranki za kobiety. :lol:
Norbert de Catalan pisze: 15 maja 2024, 17:42 Żadne instytucje po Królestwie Ispanii się nieostały
To szkoda. Ciężko będzie w jakikolwiek sposób odtworzyć ten język nie znając praktycznie jego zasad.
Grande de Scarlaña
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Adelaide von Hohenburg pisze: 15 maja 2024, 17:50 Ahh... Te medycejskie przebieranki za kobiety. :lol:
W sumie nie wpadłem na to aby sprawdzić czy to nie klon Lorenza. Izabela co prawda w Klindii zaczynała ale kto wie...
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Norbert de Catalan pisze: 15 maja 2024, 18:35 W sumie nie wpadłem na to aby sprawdzić czy to nie klon Lorenza. Izabela co prawda w Klindii zaczynała ale kto wie...
Na starym forum Skarlandu znalazłam informację dowodzącą, że Don Luis Pedro książe de Medici był Izabelą. Medyceusze wykreowali trzy kobiety.: Eleonorę, Izabelę i Sofię. Dwie z nich były królowymi, a trzecia księżniczką. Ciekawi mnie jaki był motyw stworzenia przez nich kobiecych kont. Szkoda ze się tego nie dowiemy.
Grande de Scarlaña
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Odznaczenia

Pytanie tylko od kiedy Luis Pedro był tą Izabelą. Zaintrygowała mnie Pani przyjrzę się tej sprawie bliżej bo może się okazać że cała wojna sukcesyjna była intrygą Medyceuszy
Obrazek
(-) Norbert I de Catalán
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika

Medale Pamiatkowe

Na szczęście ostatnie imperialistyczne zapędy Medyceuszy przepadły wraz z Rotią. :lol:
Grande de Scarlaña
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria Kolekcji Królewskiej”