Codzienna Celebra
Moderator: Duchowieństwo
- Enrique Sánchez Oviedo • Stempel
-
Odznaczenia
Re: Codzienna Celebra
Taki jest mój zawód, moja misja. Służyć wam słowem i radą oraz wspierać w waszych działaniach. Na to wsparcie również i liczę od władz oraz obywateli. A za to co juz zostało okazane dziękuję.
/-/ Abp Enrique hrabia Sánchez Oviedo, OSI
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

-
Miguel de Catalan • Stempel
-
Odznaczenia
Zapewniam o moim pełnym wsparciu, poparciu oraz szacunku i uznaniu dla pańskiej działalności.
- Janusz Zabieraj
Monsignore, a z jakiego kalendarza liturgicznego korzystacie?
- Ludwik Potocki Catalan
-
Odznaczenia
-
Odznaczenia
Dziękuję, nawzajem. 
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

-
Odznaczenia
Dzień powszedni
III Tydzień Wielkanocny
23 kwietnia Roku Pańskiego 1921 r. w konkatedrze Św. Aleksego i Bł. Urbana V w Leonie, odprawiona została popołudniowa celebra dla mieszkańców Skarlandu. W procesji do głównego ołtarza podążał Prałat kanonik Enrique Sánchez Oviedo, ubrany w biały ornat. Organy zaczęły grać. Duchowny rozpoczął sprawowanie liturgii, a chór śpiewał pieśń na wejście; kiedy skończył zaczęła się celebra.
Na zakończenie Mszy zabrzmiała pieśń na wyjście. Po jej odśpiewaniu ludzie zaczęli opuszczać kościół. W budynku pozostało parę osób na prywatną modlitwę, przed tabernakulum. Także i Prałat dołączył do nich bowiem potrzeba było dużo wiary i ufności w to aby mikroświat znów stał się tym dawnym, pięknym miejscem gdzie jest pokój i powszechna sprawiedliwość i gdzie nie ma klonów i trolli które psują zabawę.
23 kwietnia Roku Pańskiego 1921 r. w konkatedrze Św. Aleksego i Bł. Urbana V w Leonie, odprawiona została popołudniowa celebra dla mieszkańców Skarlandu. W procesji do głównego ołtarza podążał Prałat kanonik Enrique Sánchez Oviedo, ubrany w biały ornat. Organy zaczęły grać. Duchowny rozpoczął sprawowanie liturgii, a chór śpiewał pieśń na wejście; kiedy skończył zaczęła się celebra.
Po takim krótkim wstępie zaczęła się właściwa celebra. Modlitwa, akt pokuty, pierwsze czytanie, psalm responsoryjny i drugie czytanie, po których nastąpiła aklamacja i odczytanie ewangelii przez prałata:Jezus nie jest tylko w Niebie
Często zapominamy, gdzie jest Jezus. Wydaje się nam, że jest tylko w Niebie.
Wszyscy wysłuchali słów zapisanych na dzisiejszy dzień. Po wysłuchaniu Ewangelii, kapłan kontynuował sprawowanie liturgii. Wygłosił również krótkie kazanie:"Ewangelia (J 12, 24-26)
Jezus powiedział do swoich uczniów: «Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli ziarno pszenicy wpadłszy w ziemię nie obumrze, zostanie tylko samo, ale jeżeli obumrze, przynosi plon obfity.
Ten, kto miłuje swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne.
A kto by chciał Mi służyć, niech idzie za Mną, a gdzie Ja jestem, tam będzie i mój sługa. A jeśli ktoś Mi służy, uczci go mój Ojciec»."
Celebrans zakończył mówić. Trwała jeszcze przez chwile cisza, po której kontynuował sprawowanie celebracji.Umiłowani w Chrystusie Panu Siostry i Bracia!
Na początku skupmy się na ewangelii a potem poruszmy jeszcze jeden temat.
"Jeżeli pójdziemy za Jezusem, będziemy tam, gdzie On. To logiczne. Ale my często zapominamy, gdzie jest Jezus. Wydaje się nam, że jest tylko w Niebie. A On jest też w cierpieniu i w śmierci. Wszedł w cierpienie i śmierć, bo to są rzeczy nam potrzebne. Potrzebne do przemiany, do nowych narodzin.
Uważajmy więc, bo zbytnie przywiązanie do tego świata może spowodować, że w pewnym momencie przestaniemy iść za Jezusem. I efekt będzie taki, że nie będziemy tam, gdzie On, czyli w Niebie."
Mikroświat to miejsce otwarte dla każdego. Wiele osób przybywa tutaj, aby się pobawić, poznać nowych ludzi, wymienić swoje zdania, albo odpocząć od świata realnego. Niestety ale nie można odpoczywać i spokojnie cieszyć się mikronacyjnym życiem kiedy pojawiają sie trolle które niszczą zabawę, i psują wątki, śmiecą i robią chaos na forum. Choć rządzący sie starają to nieraz ogarnięcie klona i trolla zajmuje wiele czasu, energii przez co staje się to uciążliwe. I choć usuwanie takich osób, może być trudne i choć trzymanie ich nabija aktywność, to apeluję z tej Skarlandzkiej ambony o walkę z Panem Piechotą który nęka nasz Świat od dłuższego czasu. Starałem się jakoś dostosować i pogodzić, ale się nie da.
Ile czasu musi upłynąć aby ten człowiek przestał nas nawiedzać? Co musi się jeszcze wydarzyć aby w końcu podjęto się usuwania jego osoby z przestrzeni publicznej.?
Amen.
Na zakończenie Mszy zabrzmiała pieśń na wyjście. Po jej odśpiewaniu ludzie zaczęli opuszczać kościół. W budynku pozostało parę osób na prywatną modlitwę, przed tabernakulum. Także i Prałat dołączył do nich bowiem potrzeba było dużo wiary i ufności w to aby mikroświat znów stał się tym dawnym, pięknym miejscem gdzie jest pokój i powszechna sprawiedliwość i gdzie nie ma klonów i trolli które psują zabawę.
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

-
Miguel de Catalan • Stempel
-
Odznaczenia
Madre słowa. Dziękujemy za apel. Ale raczej nie pomoże...

-
Odznaczenia
Dziękuję, zobaczymy. 
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo

- Ludwik Potocki Catalan
-
Odznaczenia
-
Odznaczenia
Dzień powszedni
III Tydzień Wielkanocny
24 kwietnia Roku Pańskiego 1921 r. w konkatedrze Św. Aleksego i Bł. Urbana V w Leonie, odprawiona została wieczorna celebra dla mieszkańców Skarlandu. W procesji do głównego ołtarza podążał Prałat Enrique Sánchez Oviedo, ubrany w biały ornat. Organy zaczęły grać. Duchowny rozpoczął sprawowanie liturgii, a chór śpiewał pieśń na wejście; kiedy skończył zaczęła się celebra.
Na zakończenie Mszy zabrzmiała pieśń na wyjście. Po jej odśpiewaniu ludzie zaczęli opuszczać kościół. W budynku pozostało parę osób na prywatną modlitwę, przed tabernakulum. Także i Prałat dołączył do nich.
24 kwietnia Roku Pańskiego 1921 r. w konkatedrze Św. Aleksego i Bł. Urbana V w Leonie, odprawiona została wieczorna celebra dla mieszkańców Skarlandu. W procesji do głównego ołtarza podążał Prałat Enrique Sánchez Oviedo, ubrany w biały ornat. Organy zaczęły grać. Duchowny rozpoczął sprawowanie liturgii, a chór śpiewał pieśń na wejście; kiedy skończył zaczęła się celebra.
Po takim krótkim wstępie zaczęła się właściwa celebra. Modlitwa, akt pokuty, pierwsze czytanie, psalm responsoryjny i drugie czytanie, po których nastąpiła aklamacja i odczytanie ewangelii przez prałata:Wiara nie oznacza braku pytań i wątpliwości
Nie da się od razu zrozumieć całego nauczania Jezusa. Jego mowa jest trudna. Tego Jezus nie neguje. Chodzi o to, abyśmy wierzyli, to znaczy byli otwarci na rzeczy, które są dla nas absolutnie nowe i nie mieszczą się nam w głowie.
Wszyscy wysłuchali słów zapisanych na dzisiejszy dzień. Po wysłuchaniu Ewangelii, kapłan kontynuował sprawowanie liturgii. Wygłosił również krótkie kazanie:"Ewangelia (J 6, 55. 60-69)
W synagodze w Kafarnaum Jezus powiedział: „Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a krew moja jest prawdziwym napojeni”.
Wielu spośród Jego uczniów, którzy to usłyszeli mówiło: „Trudna jest ta mowa. Któż jej może słuchać?” Jezus jednak świadom tego, że uczniowie Jego na to szemrali, rzekł do nich: „To was gorszy? A gdy ujrzycie Syna Człowieczego, jak będzie wstępował tam, gdzie był przedtem? Duch daje życie; ciało na nic się nie przyda. Słowa, które Ja wam powiedziałem, są duchem i życiem. Lecz pośród was są tacy, którzy nie wierzą”.
Jezus bowiem od początku wiedział, którzy to są, co nie wierzą, i kto miał Go wydać. Rzekł więc: „Oto dlaczego wam powiedziałem: Nikt nie może przyjść do Mnie, jeżeli mu to nie zostało dane przez Ojca”. Odtąd wielu uczniów Jego się wycofało i już z Nim nie chodziło. Rzekł więc Jezus do Dwunastu: „Czyż i wy chcecie odejść?”
Odpowiedział Mu Szymon Piotr: „Panie, do kogóż pójdziemy? Ty masz słowa życia wiecznego. A myśmy uwierzyli i poznali, że Ty jesteś Świętym Boga”."
Celebrans zakończył mówić. Trwała jeszcze przez chwile cisza, po której kontynuował sprawowanie celebracji.Umiłowani w Chrystusie Panu Siostry i Bracia!
Nie da się od razu zrozumieć całego nauczania Jezusa. Jego mowa jest trudna. Tego Jezus nie neguje. Chodzi o to, abyśmy wierzyli, to znaczy byli otwarci na rzeczy, które są dla nas absolutnie nowe i nie mieszczą się nam w głowie.
Wiara bowiem to nie brak pytań i wątpliwości, ale otwartość na Dobrą Nowinę i pokora wobec trudnych do szybkiego zrozumienia prawd. Zresztą gdyby nauka Jezusa była łatwa, to można by podejrzewać, że pochodzi od człowieka, a nie od Boga. Amen.
Na zakończenie Mszy zabrzmiała pieśń na wyjście. Po jej odśpiewaniu ludzie zaczęli opuszczać kościół. W budynku pozostało parę osób na prywatną modlitwę, przed tabernakulum. Także i Prałat dołączył do nich.
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo
Arcybiskup Walencji
Alkad Miasta Oviedo